You are currently viewing Een leven buiten jouw werk ?

Een leven buiten jouw werk ?

De vraag is niet nieuw, maar werd door het massale thuiswerken bijzonder actueel. De grens tussen het kantoor en thuis verdween.

We weten dat een goede balans tussen werk en vrije tijd essentieel is om op lange termijn gezond te blijven. Deze goede balans komt echter niet van zelf. Daar moet actief aan gewerkt worden. Afspraken maken, goed plannen, taakverdelingen opstellen, weten waar je naar toe wil, durven loslaten, …

Echter, we gaan soms zo op in ons werk dat we de tijd uit het oog verliezen. Onze passie en gedrevenheid zorgen ervoor dat we ons werk niet als werk ervaren. Het is iets waar we net veel energie uit halen. En dat is goed, maar …

Naarmate we ouder worden of beter, meer ervaren (?), beginnen de lange dagen te wegen. Op onszelf, maar ook op onze omgeving zoals familieleden, vrienden, medewerkers, … We krijgen meer en meer behoefte om de knop om te draaien tijdens het weekend of de avonduren, maar weten niet goed hoe. We zouden eens een week vakantie willen zonder emails of telefoons van het werk, maar onze klanten moeten toch direct geholpen worden. En bepaalde zaken moeten we echt zelf blijven doen. Die kunnen we niet aan iemand anders overlaten.

Is dit echter zo?

Ik las in de Harvard Business Review een artikel over een studie bij een groep van succesvolle ondernemers die eveneens goed scoorden inzake welbevinden. Uit de studie bleek volgens het artikel dat deze ondernemers hun succesvolle professionele loopbaan combineerden met sociale activiteiten die hun vreugde brengen zoals sport, vrijwilligerswerk of deelname aan verenigingen allerhande. Ondernemers die daarentegen unidimensioneel met hun werk bezig waren, waren veel meer dan de anderen aan een 2de of 3de huwelijk toe, hadden geen goede band met hun kinderen of stonden aan de rand van een gezondheidscrisis of zaten er middenin.

Net zoals een onderneming soms van koers moet veranderen, dienen we ook als persoon soms onze aanpak te wijzigen. Een tip hiervoor is bijvoorbeeld op zoek te gaan naar een activiteit buiten het werk die zin geeft aan je leven. Waar word je happy van? Wat geeft je een goed gevoel? Hoe kan je iets betekenen voor anderen?

Het hoeven geen grootse dingen te zijn. Kleine momenten, gebaren die relaties versterken, maken al een verschil.

Persoonlijk en professioneel geluk gaan hand in hand. Zie de huidige tijd dus zeker niet als een bedreiging, maar grijp deze aan als een opportuniteit. Een opportuniteit om te focussen op wat voor jou belangrijk is. De mogelijkheden zijn talrijk. Je kan de transitie zelf vorm geven.

Leave a Reply